A murit Douglas Engelbar-parintele mouse-ului

/ Stirile Editiei / 1570 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Douglas Engelbart, inginerul care a inventat mouse-ul si care  a pus bazele multor concepte care au adus internetul la forma actuala, a murit marti, la resedinta sa din Atherton, California la varsta de 88 de ani.

 Nascut in 1925, Engelbart a trait cel de-al doilea razboi mondial ca si tehnician radar si electronist pe o ambarcatiune a marinei Statelor Unite, dupa care a studiat ingineria si s-a specializat in electronica la Oregon State University, o universitate publica clasificata de Carnegie Foundation drept una dintre cele mai prestigioase universitati americane. A facut masterul si doctoratul la University of California, la Berkeley, unde a si lucrat ca asistent, o perioada.

Un an mai tarziu s-a alaturat Stanford Research Institute, o institutie noua, in plin avant. Acolo, in anul 1963 a aparut ideea mouse-ului destinat sa usureze utilizarea computerului.

_DSC7685Din acest moment, mouse-ul va deveni practic, indispensabil tuturor utilizatorilor de computere, desi el a fost prezentat marelui public abia la  cativa ani dupa aparitia lui.

Mai tarziu, in anul 1968, la o conferinta in San Francisco, Engelbar introduce notiunea de Hypertext linking, utilizarea ferestrelor multiple, si pune bazele teleconferintei. Tot acolo a prezentat  trei instrumente necesare pentru a opera pe calculator: tastatura, mouse-ul si  un set special de taste. Intr-o lume in care pc-urile erau controlate de tastatura, mouse-ul a fost cea mai inovativa idee.

„Nu stiu de ce ii spunem mouse. Uneori imi cer scuze. Am inceput asa si niciodata nu i-am schimbat numele” , spunea el, explicand audientei provenienta numelui acestui dispozitiv.

„Doug a fost un gigant care a facut lumea un pic mai buna si care a marcat adanc pe toti cei care il cunosteau”, a afirmat Curtis Carlson, presedintele si CEO al Stanford Research Institute intr-o declaratie . „Stanford Research Institute a fost privilegiat si onorat sa il aiba membru . El a adus o valoare inestimabila societatii.”


Alte articole din aceeasi sectiune