Amazon se inscrie in cursa IoT
Incepand de astazi, Amazon intra oficial in cursa IoT (Internet of Things).
Pentru cine nu cunoaste cadrul, IoT, supranumit si internetul lucrurilor, este un spatiu in care, obiectele care ne inconjoara si care, in conditii normale ar avea nevoie de actiuni din partea noastra pentru a efectua anumite reglaje ale parametrilor mediului ambiant, pot obtine independent de noi aceste informatii si pot actiona in consecinta.
De exemplu, descuierea usii de la intrare in momentul in care in perimetrul delimitat virtual intra o persoana al carui numar de telefon corespunde locuitorilor acelei case, sau al personalului de intretinere care obisnuieste sa aceseze usa de la intrare la acea ora si in acea zi.
Desi pare destul de complicat, procesul nu este in nici un caz atat de sofisticat si se bazeaza pe un computer central care sa gestioneze, in locul omului, intreaga gama de procese implicate.
Se pot astfel realiza unele dintre cele mai nastrusnice si mai spectaculoase conexiuni care implica electrocasnice si echipamente de gradinarit (aspersoare si masini de tuns iarba).
Toate aceste procese au un punct comun, si anume comnputerul central care poate, de asemenea recurge si la stocarea de date de ambient (temperatura, luminozitate, umiditatea aerului, inregistrari video, s.a.m.d.).
Ceea ce propune Amazon, clientilor sai, este o platforma care permite conexiunea facila si sigura intre elementele si aplicatiile din cloud care alcatuiesc spatiul denumit internetul lucrurilor.
Deocamdata este lansata platforma in versiune beta, si se pare ca este capabila sa suporte milioane de conexiuni si mesaje si sa proceseze informatia stocata in respectivele mesaje, pentru a o transmite catre terminalele de destinatie sau catre alte dispozitive, in cel mai sigur mod cu putinta.
Platforma este denumita AWS si se pare ca poate sa comunice cu Lambda, Amazon Machine Learning, Amazon Kinesis, Amazon DynamoDB si Amazon S3, pentru a construi aplicatii viabile, a gestiona structuri si a analiza date, specifice IoT.
Asa cum cei de la Amazon sustin, conexiunea dispozitivelor nu este suficienta. Importanta este comunicarea intre ele, modul in care fiecare poate sa inregistreze niste parametrii, niste informatii si apoi sa le transmita mai departe, precum si modul in care informatiile transmise sunt gestionate, transformate in comenzi pentru alte si alte dispozitive, si mai ales, modul in care sunt duse la indeplinire comenzile primite.
Un aspect la fel de important il constituie flexibilitatea sistemului, modul in care acesta este capabil sa permita modelarea proceselor, in functie de asteptarile clientului.
La toate aceste puncte, se pare ca AWS a raspuns pozitiv, insa ramane sa ne convingem singuri, imediat ce versiunea finala va fi pusa la dispozitia clientilor.