Constanta viteza luminii nu mai este atat de constanta
De zeci de ani de zile consideram faptul ca viteza luminii de aproximativ 300. 000 km/s este o constanta si raportam la ea, viteze si distante.
In scoala intrebarea „Care este viteza luminii in atmosfera?” nu este de natura sa il puna pe tanarul elev in fata unei demonstratii cu medii de suprafata si cu integrale de volum. Profesorul, din orice parte a globului se asteapta la un raspuns simplu : 300. 000 km/s.
ERONAT! Cercetatorii Universitatii Glasgow , in colaborare cu cei de la Heriot-Watt au demonstrat faptul ca ceea ce denumim viteza luminii este , de fapt o medie a vitezelor particulelor componente ( fotonilor) , si ca , prin izolarea sau marcarea unuia dintre acestia intr-un fascicul de lumina si compararea vitezei lui cu cea a unui alt foton din acelasi fascicul de lumina, veti constata faptul ca, in functie de pozitia pe care fotonul o are in fascicul, el se deplaseaza mai repede sau mai incet decat a celorlalti fotoni din acelasi fascicul.
Studiul si concluziile la care au ajus cercetatorii, au fost publicate in Science Express, in data de 22 ianuarie, anul acesta si a trezit ample si vehemente comentarii din partea lumii stiintifice.
Implicatiile pe care aceste descoperiri le au in microscopie sunt variate si deschid usa unor noi posibilitati de determinare.
Echipa si-a propus sa studieze in acelasi mod si viteza sunetului, o alta constanta celebra care se pare ca va fi detronata anul acesta.