Facebook initiaza TODO
Facebook, reteaua de socializare cea mai utilizata in Europa, si una dintre primele la nivel mondial, a lansat la conferinta de la San Francisco, proiectul TODO ( talk openly, develop openly), in parteneriat cu cateva companii mari, proiect menit sa imbunatateasca modul in care se dezvolta si se utilizeaza software-ul open source (software creat de o companie si oferit spre folosinta cu licenta libera, situatie in care se garanteaza accesul tuturor utilizatorilor la codul -sursa).
Atat Facebook cat si Google, dar si ceilalti participanti la proiect, printre care se numara firme de notorietate internationala ca si Twitter, Box, Walmart Labs, Dropbox, Khan Academy, Stripe, Square, se bazeaza pe o serie de proiecte open source (cu sursa libera), cum este baza de date MySQL si isi doresc sa imbunatateasca proiectele open source, dar si modul in care acestea sunt organizate si gestionate.
„Ne dorim sa gasim calea de a ridica stacheta calitatii proiectelor open source in lume” a afirmat Jay Parikh, seful infrastructurii de la Facebook.
Proiectul TODO este menit sa usureze accesul companiilor si a organizatiilor la sursele deschise si mai ales sa usureze dezvoltarea proiectelor de acest gen.
Proiectul include de asemenea, depozitul de proiecte open source- GitHub ,direct interesat in gestionarea eficienta a programelor, precum si altele de acest gen.
“TODO este o noua colaborare open-source formata pentru a adresa provocari de genul celor intalnite de companii in momentul in care acceseaza software si deruleaza programe open source”, a declarat purtatorul de cuvant Facebook.
In nume propriu, Facebook lanseaza un mcrouter open-source, un ruter memcache, pe care Facebook il foloseste pentru a gestiona traficul intre serverele sale cache, ruter capabil sa proceseze circa 5 miliarde de cereri pe secunda, Facebook utilizand 4 miliarde de cereri pentru nevoile proprii, in timp ce Instagram-ul circa 100 de milioane.
Facebook a decis anuntarea demararii proiectului la conferinta @Scale de la San Francisco, avand in vedere larga participare din partea firrmelor care opereaza in masuratori web.
Oferind mcruterul gratis , sub licenta BSD (Berkeley Source Distribution) Facebook face ruterul accesibil unei game mari de utilizatori. Facebook deja utilizeaza ruterul pentru gestionarea traficului a mii de servere cache in centrele de date ale companiei in lume, recent Instagram utilizand ruterul in cadrul Amazon Web Services ( AWS) inainte de a trece la infrastructura Facebook.
Serverele cache sunt utilizate pentru stocarea datelor celor mai utilizate de aplicatii din RAM pentru accesare mai rapida. Pentru a beneficia la maximum de avantajele memoriei cache, Facebook a dezvoltat acest ruter.