Google a dezvoltat un AI mai performant ca niciodata
In cadrul conferintei Google I/O ’17 au fost facuta public o multitudine de proiecte la care compania lucreaza in prezent, dar si numeroase reusite. Printre cele mai interesante proiecte s-a regasit si AutoML.
Ce este AutoML? Probabil cea mai buna definitie a sa este „un nou pas in evolutia sistemelor bazate pe inteligenta artificiala”. AutoML este un concept bazat pe iteligenta artificiala, care creeaza sisteme de iteligenta artificiala. Putin ciudat, intr-adevar, insa ideea este destul de usor de inteles si poate fi aplicata pe cazuri generale.
Acest sistem functioneaza pe principiul „deep-learning”, o metoda de perfectionare continua a unui anumit program, bazat pe auto-imbunatatirea acestuia de la o versiune la alta.
Desi probabil nu stiati, dar procesul de „deep-learning” este prezent mult mai mult in viata noastra de zi cu zi fata de cat ne-am fii asteptat. Multe aplicatii de pe telefonul mobil se folosesc de acest proces pentru a-ti imbunatati experienta de utilizare, diferite gadgeturi (in principal smartwatch-urile) invata singure ce informatii sunt relevante pentru tine si le atribuie un grad mai ridicat de prioritate in momentul afisarii, iar lista poate continua.
Google a reusit sa generalizeze aceasta idee, iar produsul finit este capabil sa genereze sisteme de inteligenta artificiala pentru orice problema din orice domeniu.
Cum? Este foarte simplu. Intreg procesul este inspirat din viata reala, mai exact din procesul fiecarui om de perfectionare. Sistemul creeaza initial o varianta rudimentara a produsului finit si isi ofera un feedback despre acesta, astfel, in functie de acest lucru se pregateste de urmatoarea versiune. De aici totul devine repetitiv. Acesti pasi se vor repeta chiar pana la nesfarsit, intr-un timp mult mai scurt, oferind un grad de eficienta net superior oricaui om.
Pana in prezent, cei de la Google au folosit AutoML pentru a creea sisteme de recunoastere a imaginilor sau a vocii. Proiectul inca se afla intr-o faza incipienta. Exista cateva bug-uri, insa dezvoltatorii ne-au asigurat ca ne vor tine la curent cu starea acestuia si cu eventualele reusite din viitor.