Google, surprize in avanpremiera

/ Evenimente IT, Software, Stirile Editiei, Tehnologie / 2630 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Google uimeste pe toata lumea lansand acum cateva saptamani, pe data de  9 Martie  prima versiune Android N pentru dezvoltatori.

Spre surprinderea tuturor, Google a anuntat lansarea versiunii Developer Preview pentru Android N, iar pentru a face totul mai usor pentru dezvoltatori, versiunea este disponibila ca si update.

Nimeni nu s-a asteptat ca Google sa mai vina cu ceva noutati si sa strice surprizele  inainte de conferinta dezvoltatorilor I/O care va avea loc in luna mai anul acesta.

Denumirea si designul fac legatura cu celebra pasta de alune Nutella si se pare ca echipa de la Google spera ca sa se bucure de acelasi succes si sa mearga totul ca si „uns”.

Desi inca nu au decis asupra denumirii  finale, favorita in cursa se pare ca ramane Android 7.0 Nutella, o continuare logica dupa varianta Android 6.0 Marshmallow si Android 5.0 Lollipop.

De ce acum?

Explicatia oficiala ar fi  faptul ca isi doresc un feed-back masiv  de la dezvoltatori inainte de lansarea versiunii finale, pe care Google da semne ca o va lansa dupa ce va scoate pe piata 5 versiuni de test. Momentul ales pentru lansarea versiunii finale ar trebui sa fie cel mai devreme trimestrul trei al acestui an. In aceste conditii ar trebui sa existe timp suficient pentru concernul american sa scoata pe piata o varianta completa si  cuprinzatoare.

Aceasta metoda de lucru este nespecifica Google, insa asa cum arata studiile, oricata testare s-ar face in arii restranse, in spatele usilor inchise sau pe subiecti aleatori, nimic nu se compara cu disponibilitatea publicului larg de a depista nevoi, acolo unde ele nici nu au putut fi presupuse si probleme, acolo unde nici cu gandul nu te-ai gandi.

Se subliniaza totodata faptul ca aceasta versiune este un efort in desfasurare, nicidecum o munca finalizata, si ca atat dezvoltatorii cat si publicul larg trebuie sa se astepte la modificari , unele dintre ele  substantiale, pana la versiuea finala a carei lansare va avea loc peste aproape jumatate de an.

Ce aduce nou Android N?

Android NAndroid N are ca punct de plecare versiunea 6.0 Marshmallow, abia lansata in octombrie trecut impreuna cu Nexus 6 P si 5X, pe care s-a intervenit cu unele imbunatatiri notabile.

  • Multitasking

Android N permite ca 2 aplicatii sa ruleze simultan pe acelasi display, update atat de mult solicitat de utilizatori si pentru care multe firme au facut eforturi substantiale.

In comparatie cu posibilitatile similare oferite de iOS 9 si variantele utilizate de telefoanele LG si Samsung, cele doua aplicatii care impart atentia dumneavoastra nu se stanjenesc reciproc, oferindu-va satisfactia de a va putea bucura de ambele la acelasi nivel de calitate.

Comutarea intre aplicatii este simpla, prin simpla atingere a zonei de interes, insa inlocuirea aplicatiei pozitionate in partea dreapta sus , nu mai poate fi facuta odata ce s-a lansat split-screen-ul.

  • Menu setari rapide

Aceasta versiune de Android usureaza comunicarea cu dispozitivul pe care  ruleaza prin intermediul unor setari rapide cu adevarat personalizabile, si usor de accesat. Menu-ul de setari rapide permite sa accesati foarte usor mai mult de 5 setari rapide ( de exemplu WiFi, Bluetooth, Silentios, Modul avion si Date mobile- resoectiv setarile standard), cu ajutorul unei sageti micute sau cu inca un swipe. desi a facut ce era de facut cu menu-ul de setari rapide, accentul in Android N  se pune pe Notificari si pe tratarea acestora.

  • Notificari

Ceea ce a satisfacut un numar foarte mare de utilizatori Android , este modul in care se gestioneaza notificarile, acestea devenoind mai usor de organizat, interactive in orice moment si cu mult mai detaliate fata de versiunile anterioare.

Posibilitatea de a raspunde direct pe notificare, fara sa existe necesitatea de a parasi aplicatia in care deja lucrati, este de departe ideea cea mai valoroasa in aceasta zona. Acest mod de gestionare va scuteste sa cheltuiti timp, efort si nervi.

Android N are la pachet posibilitatea de a arhiva notificarile importante, de a le sterge pe cele considerate inutile si , de asemenea sa setati alarme direct din notificare, o idee care mie cel putin, mi se pare geniala.

  • Economisirea bateriei

Pentru economisirea bateriei smartphone-ului dumneavoastra, mai ales daca nu doriti sa faceti rabat de la tehnologia inclusa, este modul sleep si momentul in care decideti ca acesta sa intre in functiune.

Oprirea rularii programelor cat mai repede dupa ce atentia dumneavoastra nu mai este implicata in ele este cheia reducerii consumului inutil de baterie

Decizia Google a fost ca momentul optim pentru instalarea modului Sleep, sa fie  acela cand display-ul nu mai este activ.

  • Dublu-click pe Recent

O setare care concura la economisirea timpului o constituie revenirea la fila recent inchisa prin dublu-click pe butonul Recent.

  • Blocarea apelurilor

Daca v-ati saturat de apelurile enervante de la departamentele de marketing, este mult mai usor acum sa le blocati, pentru ca Android N dispune de un sistem eficient de blocare apeluri intrare, care va vor scuti de efortul de a bloca din nou apelurile daca veti scgimba dispozitivul sau daca veti sterge memoria telefonului.

  • Do not disturb

Problema cu aceasta setare este atunci cand uitati de ea si pierdeti alarmele  deja setate. In cazul Android N , aveti optiunea de a trece in modul silentios, exceptand alarmele, situatie deosebit de normala.

  • Modul NIGHT

Android N, dispune de “Night Mode” , care schimba automat interfata intr-una ceva mai inchisa, ceea ce va protejeaza ochii de impactul cu un display mult prea luminos, iar acest mod poate fi setat sa se activeze automat in functie de ora din zi si de locatie. Aceasta setare trebuia sa apara in Android Marshmallow, insa Google a retras-o in ultima secunda si se pare ca motivul a fost testarea insuficienta, pentru ca Android N include setarea si este chiar placuta.

Cum puteti  testa aceasta varianta de Android?

In primul rand trebuie sa fiti in posesia unui dispozitiv compatibil, si anume orice model din lista:

  • Nexus 6, Nexus 9, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player
  • Pixel C
  • General Mobile 4G apartinand seriei Android One

Dupa ce va asigurati de faptul ca dispozitivul dumneavoastra este eligibil, este necesar sa descarcati aplicatia si veti primi la fiecare 4-6 saptamani cate un update pana in momentul lansarii oficiale, urmand ca dupa utilizare sa transmiteti un feed-back , toate detaliile la puteti gasi aici.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.