Google sustine ca a atins suprematia cuantica
Google sustine ca a construit primul computer cuantic care poate efectua calcule care depasesc capacitatea celor mai puternice computere existente in prezent, acesta fiind un moment care a fost anticipat de cercetatorii din domeniu.
O lucrare a cercetatorilor Google postata pe unul dintre website-urile NASA, care a fost obtinuta de ziarul Financial Times, sustinea ca procesorul Google a fost capabil sa efectueze un calcul in trei minute si 20 de secunde, in situatia in care cel mai avansat computer clasic de astazi, cunoscut sub numele de Summit, ar reusi sa faca acelasi calcul in aproximativ 10.000 de ani.
Cercetatorii au declarat ca acest moment a insemnat „suprematia cuantica”, mai exact atunci cand calculatoarele cuantice efectueaza calcule care anterior erau imposibile.
„Aceasta accelerare dramatica in raport cu toti algoritmii clasici cunoscuti ofera o realizare experimentala a suprematiei cuantice pe o sarcina de calcul si anunta aparitia unei paradigme de calcul mult asteptate”, au scris autorii
„Din cate stim, acest experiment marcheaza primul calcul care poate fi efectuat doar pe un procesor cuantic.”
Sistemul poate efectua un singur calcul extrem de tehnic, potrivit cercetatorilor, insa pentru utilizarea masinilor cuantice pentru rezolvarea problemelor practice mai avem de asteptat cativa ani.
Dar cercetatorii Google au numit-o „o etapa importanta in directia calculelor cuantice la scara larga”. De asemenea, ei au prezis ca puterea masinilor cuantice se va extinde la o „dubla rata exponentiala”, in comparatie cu rata exponentiala a Legii lui Moore, care a determinat progrese in cipurile de siliciu din prima era a calculului.
In timp ce exista prototipuri ale asa-numitelor calculatoare cuantice, dezvoltate de companii precum IBM pana la start-up-uri, cum ar fi Rigetti Computing, ele pot indeplini aceleasi sarcini pe care le pot indeplini si calculatoarele clasice, insa mai rapid.
Calculatoarele cuantice, daca pot fi construite la scara, vor valorifica proprietati care se extind dincolo de limitele fizicii clasice pentru a oferi castiguri exponentiale in puterea de calcul.
Un raport din noiembrie 2018, realizat de Boston Consulting Group, spunea ca s-ar putea „schimba jocul in domenii precum criptografia si chimia (si, prin urmare agricultura si industria farmaceutica), fara a mentiona inteligenta artificiala si machine learning-ul. . . logistica, industria, finantele si energia.”
Spre deosebire de elementele binare de baza ale calculatoarelor clasice sau biti, care reprezinta 0 sau 1, biti cuantici sau qubit, pot reprezenta ambele in acelasi timp. Acest lucru face posibila calcularea a milioane de posibilitati instantaneu.
Unii cercetatori au atras atentia asupra mediatizarii excesive a suprematiei cuantice, sustinand ca acest lucru nu inseamna faptul ca masinile cuantice vor depasi rapid calculatoarele traditionale si vor crea o revolutie in ceea ce tine de calcule.
Sub conducerea lui John Martinis, un fizician experimental de la Universitatea din California, Santa Barbara, Google a prezis pentru prima data ca va atinge suprematia cuantica pana la sfarsitul lui 2017. Dar sistemul pe care l-a construit, care lega 72 de qubits s-a dovedit prea dificil de controlat.
In cele din urma, a reinnoit sistemul pentru a crea un design de 53 de qubits pe care l-a denumit Sycamore. Sistemul a primit sarcina de a dovedi ca un generator de numere aleatorii este intradevat aleatoriu. Desi acest job are o mica aplicatie practica, cercetatorii Google au spus ca „alte utilizari initiale pentru acest sistem de calcul” includeau mashine learning, stiinta materialelor si chimia.
„Este o etapa semnificativa si prima data cand cineva a demonstrat ca sistemele de calcul cuantic ar putea sa depaseasca computerele clasice”, a spus Steve Brierley, fondatorul Start- up-ului de software cuantic Riverlane, care a lucrat in domeniu timp de 20 de ani si este un consilier pentru tehnologii cuantice pentru guvernul britanic. „Este o realizare uimitoare”.
Google a refuzat sa comenteze.