Hackerii au gasit o metoda „mai inventiva” de a produce bani
In ultimii ani s-a inregistrat o crestere ingrijoratoare a numarului de atacuri cibernetice de pe teritoriul european, hackerii venind cu metode care mai de care mai originale pentru a obtine incasari chiar si de nivelul sutelor de mii de dolari.
Se pare ca „vechile metode” ca spargerea conturilor bancare si vanzarea de produse inexistente nu mai functioneaza, intrucat sistemele de securitate au evoluat considerabil, iar daca acum cativa ani trebuia sa afli doar cateva date personale despre o anumita tinta si sa ai o poveste credibila, in ziua de azi lucrurile nu mai sunt chiar atat de simple. Astfel, infractorii cibernetici au recurs la santaj.
Una din victimele acestei noi metode este Valartis Bank din Liechtenstein care are in prezent mari probleme datorita numeroaselor atacuri. Mare parte din banca a fost vanduta pe parcursul acestui an catre compania chinezeasca Citychamp Watch & Jewellery Group Ltd.
Hackerii au profitat de acest eveniment si au gasit o bresa in sistemul de securitate print intermediul careia au reusit sa obtina numeroase date personale si informatii despre tranzactiile clientilor. Dupa ce strangeau un set suficient de informatii, hackerii urmau sa ameninte conducerea bancii precum si clientii acesteia cu publicarea lor in mediul online. Pentru a evita acest lucru, tintelor li se cerea 10% din suma disponibila in fiecare cont, iar aceasta suma trebuia livrata in format Bitcoin.
Infractorii au declarat ca pot aduce la suprafata un numar destul de mare de evaziuni fiscale, iar prin aceasta plata s-ar putea apara atat ei cat si bancile vizate.
Cateva banci din Anglia si-au alocat o suma de bani pentru a-i plati pe cei care ii ameninta cu un astfel de atac, evitand astfel intreaga incurcatura si protejand integritatea clientilor.
Aceste atacuri au fost realizate inca de la inceputul lunii trecute, insa nu avem informatii clare cu privire la partile vatamate sau la tranzactiile care s-au realizat, insa banca respectiva a anuntat autoritatile cu privire la atacurile care au avut loc.