In ce iti mai poti transforma smartphone-ul zilele acestea?
Multi dintre noi suntem destul de imnpresionati de cate poti face cu smartphone-ul personal. Practic ai un intreg secretariat in telefonul propriu.
Nu numai ca poti asculta radio-ul ( o sa ziceti, „mare scofala”, dar sa nu uitam ca nu cu mult timp in urma, telefoanele noastre mobile ne rupeau buzunarele cu greutatea lor), dar poti, de asemenea, impartasi fisiere cu vecinii, poti trimite si edita date , poti fotografia, filma, poti numara pasii si energia consumata prin deplasare, poti verifica nivelul de zgomot la care esti supus, luminozitatea, temperatura, poti masura inaltimea, distanta, lungimea, poti calcula densitati , s.a.
Ce ar mai fi de pus in carca micutului telefon? Cam tot ce mai este nevoie in casa.
Ceea ce vreau sa va arat acum , este modul in care iti poti transforma telefonul in medicul familiei tale.
Suferi de glaucom si pe langa neplacerile cauzate de evolutia acestuia si de dificultatile de vedere aferente, trebuie sa mai induri si dese controale la oftalmolog, cu ritualul salii de asteptare, al picaturilor de dilatare si tot tacamul. La asta s-au gandit tinerii din echipa care a stat la baza realizarii Peek Retina (Portable Eye Examination Kit).
Ca si principiu, acest dispozitiv este un adaptor pentru camera telefonului mobil , capabil sa furnizeze imagini clare si de calitate ale fundului de ochi si retinei. Astfel, cu un dispozitiv simplu, se pot face amanuntite controale oculare, in afara dotarilor unui cabinet oftalmologic, dezvoltatorii acestui produs laudandu-se cu faptul ca au donat astfel de dispozitive asociatiei „Medici fara Frontiere”, pentru a o folosi in zonele sarace ale lumii, unde amplasarea unui cabinet oftalmologic cu dotarile necesare este destul de dificila.
Este uimitor faptul ca acest mic dispozitiv economiseste investitii de peste 10 000 de dolari si ca echipa de dezvoltatori cauta sponsori pentru dotarea spitalelor din Kenya, Mali si Bostwana sperand ca pana in Octombrie 2015 sa finalizeze ceea ce si-au propus, respectiv dotarea spitalelor acestor tari cu micutele adaptoare.
Un alt dispozitiv interesant este otoscopul, dispozitiv capabil sa transforme telefonul dumneavoastra mobil intr-un otoscop performant, cu care puteti singuri sa vedeti ceea ce va deranjeaza in interiorul urechii dumneavoastra sau a membrilor familiei dumneavoastra.
Dispozitivul permite utilizatorului sa diagnosticheze o infectie a urechii, dar si sa preia imagini pe care, in caz de nevoie, le poate transmite unui medic pentru diagnostic la distanta, in cazul in care persoana nu este transportabila, medicul nu poate ajunge la timp sau persoana nu se afla in raza unui cabinet medical, iar drumul de acces este impracticabil.
Ramane de judecat cat anume putem sa lasam la indemana pacientilor din munca unui medic specialist? Oare nu ne luptam suficient de mult cu efectele self-medicatiei?
Ca in toate dilemele, raspunsul este undeva la mijloc.