Internet cu viteza luminii unui bec
„Internet cu viteza luminii” nu mai este doar o reclama care frizeaza fantasticul.
De putina vreme, oamenii de stiinta chinezi au dezvaluit o metoda mai putin obisnuita de a realiza o retea internet wireless, folosind un simplu bec de iluminat, si au anuntat ca o astfel de retea functioneaza cu 150 megabits.
In prezent, o echipa comuna de la cateva universitati scotiene, si de la Consiliul de Cercetare a Stiintelor Naturii au spulberat acest prag.
Echipa de oameni de stiinta au reusit sa cumuleze cate 3,5 GB/s pe fiecare dintre cele trei culori primare ale spectrului vizibil ale unui LED mic. In combinatie, acestea insumeaza putin peste 10 GB/s folosind Li-Fi. Procesul de modulare folosit este denumit OFDM (Multiplex Divizional de Frecventa Ortogonala). Aceasta implica milioane de schimbari de intensitate a luminii traduse in „0-uri si 1-ri „, specifice comunicatiei digitale.
Unul dintre liderii proiectului, prof. Harald Haas a explicat :” Daca va ganditi la un cap de dus care imparte apa in jeturi paralele, la fel putem noi face sa se comporte lumina.” Haas are un deceniu de experienta in procese care implica transmiterea informatiei cu ajutorul LED-urilor.
Accesibilitatea acestor becuri face ca sistemul sa fie foarte usor de implementat. In plus, utilizand spectrul luminos in locul celui de unde radio, se pot evita interferentele intre retele Wi-Fi vecine. Mai mult decat atat, frecventele radio pot deveni foarte usor aglomerate, atunci cand un numar mare de utilizatori se ingramadesc pe o zona destul de ingusta de banda, iar conexiunea poate deveni si ea destul de greoaie, cu viteza mica. Informatia transmisa pe calea luminii by-pass-eaza aceasta problema prin conectarea individuala a persoanelor prin dispozitivele aflate in zona iluminata, care fizic nu poate fi suprapopulata.
Poate ca suna ciudat, insa daca ne gandim la faptul ca telecomanda foloseste deja lumina infrarosie pentru a comunica cu TV-ul sau DVD-ul, nu mai pare o idee atat de deplasata. Transformand becul din tavan intr-un punct de acees wireless la internet, va este, practic permisa utilizarea internetului aproape oriunde.
Un alt avantaj il constituie securitatea foarte mare, datorita faptului ca lumina nu poate trece prin perete, asa cum o fac undele radio. O retea wireless structurata pe lumina nu poate depasi granita celor patru pereti intre care se desfasoara activitatea respectiva. Vecinii „smecheri” care doresc sa fure semnal de la dumnevoastra, ar fi obligati sa se inghesuie la fereastra dumneavoastra pentru a prinde putina lumina.
Thomas Little de la Boston University si colegii sai deja au dezvoltat prototipuri functionale folosind un router modificat si LED-uri de lanterna. Pe langa toate aceste avantaje, iluminarea locuintei cu LED-uri ar avea avantajul scaderii consumului de energie electrica, si deci, din punct de vedere ecologic ar fi o solutie chiar foarte buna.
Extrapoland avantajele acestui sistem, putem folosi acest sistem in dotarea automobilelor personale, respectiv, acestea se pot conecta la reteaua locala de internet prin simpla aprindere a unui LED, pot comunica intre ele, astfel ca o masina care intampina o zona cu probleme (gheata, temperaturi ridicate, sau situatii de urgenta) poate comunica cu automobilele aflate in imediata apropiere fie pentru a le avertiza, fie pentru a cere ajutor.
Cateva firme de comunicatii, semnificative la nivel global negocieaza folosirea acestei tehnologii, ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca aceasta tehnologie va fi in curand disponibila la nivel global. Chiar Little este de parere ca un intreprinzator agresiv poate scoate ceva pe piata in mai putin de un an.