Micro computerul perpetuum mobile
Orice proces are nevoie de energie. Energia este limitata, sau modul in care procesul se deruleaza poate sa duca spre epuizarea resurselor energetice proprii. Orice baterie, oricat de performanta se descarca si necesita o realimentare. Similar oricarui dispozitiv electric, si in cazul dronelor, capacitatea de functionare a baterie limiteaza dramatic autonomia acestora, si implicit zonele unde pot sa ajunga.
Solutia alimentarii continue de la o retea electrica este improbabila in cazul acestui tip de dispozitive, cablul electric constituind o limitare mult mai drastica decat bateria.
Daca, de exemplu, montati senzori in zone greu accesibile, sau chiar inaccesibile, cum sunt senzorii de vibratii terestre sau sistemele de inregistrare a comportamentului in timp a constructiilor, senzori care sunt eficienti doar daca sunt activi decenii, alimentarea electrica, este o problema spinoasa cu solutii dificile si costisitoare , in cazul fericit in care acestea exista.
Wireless Identification and Sensing Platform (WISP) este solutia cea mai ieftina pentru toate aceste probleme.
Micro-computerul realizat de echipele reunite de la Delft University of Technology si University of Washington se alimenteaza cu unde radio.
In conditiile in care spatiul terestru este impanzit cu antene radio ce transmit semnalul pe diverse frecvente in orice colt al lumii, aceasta resursa pare inepuizabila.
Micutul WISP cu alura de viespe nu este un calculator performant, insa este suficient pentru a alimenta cu energie electrica senzori, pentru a inregistra rezultatele acestora, pentru a alimenta, dispozitive cu un consum mic de energie pe perioade mari de timp, s.a.m.d.
Sigur ca nu este o solutie pentru absolut toate problemele de acest fel, insa WISP este pasul inainte care ne va permite sa exploram capacitatea de a transforma in energie, undele radio.