Microsoft Edge in loc de Internet Explorer
Lansarea Windows 10 a marcat, fara doar si poate, sfarsitul Internet Explorer-ului, Microsoft luand, in sfarsit decizia de a aduce la rampa un nou browser, mult mai adaptat sa raspunda prompt si eficace cerintelor pietei si nevoilor utilizatorilor de browsere.
Logo
Avand o sigla izbitor de asemanatoare Internet Explorer-ului, insa cu mult mai ciudata, de la aparitia browserului Microsoft Edge si pana in acest moment, toata lumea se intreaba cine a fost sau este designerul care a avut aceasta idee, sa zicem nastrusnica, de logo.
Sigur ca nu este normal sa aruncam vina pe designer. Decizia acestui logo este clar o decizie de politica interna (destul de greu de interpretat).
Pe langa faptul ca are o forma anormala care aduce cu logo-ul de la Sonic, (si nu sunt doar eu care am aceasta parere, ci si creative market), logo-ul este de fapt rupt din logo-ul anterior al Internet Explorer-ului, din care dispare orbita clasica si implicit ideea de global, astfel incat, noua sigla pare sa aiba mult mai putine pretentii decat versiunea anterioara de browser.
Sigur ca, legand noul logo de unul deja cunoscut si preferat ( uhhh?) de utilizatori, se spera ca nou lansatul browser va beneficia de faima celui deja lansat. O fi bine, o fi rau??
Targetul de piata
Expansiunea exponentiala a utilizatorilor de internet de pe dispozitive mobile din ce in ce mai variate este o certitudine, iar Microsoft a inteles asta in momentul in care a initiat Windows 10, versiunea la fel de accesibila de pe orice dispozitiv mobil, cu aceeasi usurinta ca si de pe un desktop.
De aici si pana la pasul crearii unui browser dedicat, nu a mai fost mult.
Proiectul Spartan, despre care Microsoft amintea la inceputul acestui an, s-a concretizat acum cateva zile in browserul Microsoft Edge, menit sa inlocuiasca Internet Explorer-ul in gama browserelor oferite de Microsoft.
Cu un browser focusat pe dispozitivele mobile, Microsoft spera sa recastige o felie de piata destul de mare in cel mai scurt timp.
Se pare ca Microsoft Edge va fi singurul browser preinstalat pe dispozitivele mobile care utilizeaza Windows, insa pana la aceasta ora nu se stie daca va fi compatibil cu Android sau cu iOS.
Ce poate face, Microsoft Edge
- se initiaza cautarea direct in bara de adrese, fara sa fie nevoie sa ajungeti pe pagina browserului
- Hub- este zona in care browserul stocheaza tot ce va doriti sa gasiti (favorite, istoricul cautarilor, download-uri curente, s.a.m.d.).
- Permite prin intermediul Web Notes , sa faceti notari direct pe pagina de web accesata, sa desenati, sa subliniati, sa vizati s.a.m.d, fara un efort suplimentar, situatie in care lucrul in echipa este cu mult mai usor, dar este in egala masura util si pentru copiii dumneavoastra, care pot gasi mai usor textele care ii intereseaza, isi pot concepe proiectele direct in browser s.a.m.d.
- adaugarea la Reading List a articolelor sau paginilor de web pe care doriti sa le vizualizati mai tarziu va aduce un ajutor in plus, printr-un singur click-add.
- elimina ceea ce deranjeaza in timpul lecturii, aducand in centru zona care va intereseaza, permitand modificarea fontului, a stilului, urmata de reintoarcerea la setarile initiale, la fel de simplu.
- Cortana, deja bine-cunoscuta utilizatorilor de Windows 10, face, se pare, casa buna cu Microsoft Edge, unde se poate accesa mult mai usor, ajutandu-va sa gasiti rapid paginile care va intereseaza.
Minusuri
In ciuda valvei facute in jurul proiectului Spartan, se pare ca Microsoft edge nu este cu mult mai bun fata de Internet Explorer 10 si 11, iar daca incercam sa aflam ce noutati ne ofera noul browser de la Microsoft, se poate cu usurinta observa, daca utilizati caniuse ca are destule limitari si ca din acest punct de vedere, Chrome si Firefox isi pastreaza fara probleme suprematia in cele mai multe domenii.
Edge nu suporta Picture, avand din fericire, cel putin un acces limitat catre fisierele srcset, suporta partial specificatiile Grid Layout, chiar daca suportul este pentru specificatii mai vechi.
Pare sa copieze Flexbox de la Internet Explorer, cel putin in prima perioada pentru o versiune mai veche, urmand sa fie adaugat suport complet, ulterior.
Din nefericire, filtrele CSS nu sunt incluse, ceea ce face ca efectele Photoshop sa fie accesibile doar in Photoshop.