Smart City – concept inteligent și pentru România
Când spunem Smart city, oraș inteligent, ne gândim, deopotrivă, la tehnologie și dispozitive inteligente care să ne asigure un acces facil către nevoile cotidiene. Dincolo de tehnologie, un oraș Smart nu înseamnă decât atât, ci crează o viziune, o strategie de dezvoltare și implicit o deschidere și o colaborare favorabilă tuturor, printr-un ecosistem viu de care toți cetățenii să se bucure.
Tot mai multe orașe sunt nevoite să facă față aglomerației, poluării, creșterii populației și provocărilor zilnice și, din păcate, infrastructura nu este deloc una adecvată, deoarece a fost proiectată pentru o populație mult mai mică decât cea actuală. Având în vedere acestea, vezi ce înseamnă Smart City și care sunt așteptările cu privire la conceptul inovator.
Ce înseamnă Smart City
Folosit adesea în termenul de oraș inteligent, noțiunea utilizată tot mai des este tehnologia ce poate acoperi domenii variate precum: transportul, consumul de energie, asigurarea serviciilor esențiale, conectivitate socială, etc. Acum, la nivel global, 900 de milioane de oameni trăiesc la periferia orașelor, deoarece orașele nu au posibilitatea să primească atât de repede oameni, iar un miliard de mașini sunt blocate în traficul urban.
Un oraș inteligent, din punct de vedere tehnologic, înseamnă un oraș durabil, care gestionează în mod inteligent deșeurile, reciclează, are o mobilitate urbană alternativă, dar și o eficiență energetică ridicată. Mai mult, un oraș Smart înseamnă un oraș viu colorat, care găzduiește o mulțime de spații pietonale și evenimente în aer liber, tocmai pentru ca oamenii să se bucure de activitățile orașului.
Smart City este un ecosistem unde componenta IT este cea mai importantă, dar și vizibilă, deoarece administrațiile și business-urile colaborează între ele pentru a putea implementa proiecte sustenabile, inteligente și utile comunității.
Care sunt orașele din afară evidențiate cele mai bune Smart Cities și de ce
În prezent, într-un raport publicat recent, Singapore, Barcelona, dar și Londra sunt evidențiate drept cele mai bune Smart Cities. Au fost alese deoarece, Singapore, are o perspectivă bună în ceea ce privește infrastructura, inclusiv transportul și clădirile, dar și utilizarea spațiului subteran, Londra se ocupă activ de implementarea tehnologiei, iar Barcelona deoarece asigură o viziune pe termen lung și o planificare corectă pentru a transforma orașul într-unul inovativ.
Cercetătorii din domeniu susțin că orașele inteligente au în vedere, în primul rând, viața oamenilor. Este o tehnologie care contribuie la digitalizarea informației și favorizează dezvoltarea din punct de vedere social. Sunt orașele viitorului în care resursele sociale sunt pe primul loc pentru o viață bună pentru toată lumea.
În România, problemele cu care orașele se confruntă frecvent sunt drumurile neadecvate, canalizarea și apa, iar conceptul de Smart City este o soluție ce poate fi implementată și poate aduce un plus serviciilor funcționale. Este o tehnologie care poate eficientiza relația umană dintre cetățean și administrație, dar și modul în care se poate contribui la un confort sporit al cetățenilor orașelor.
Mai presus de orice infrastructură IT și tehnologie avansată, Smart City este un concept creat pentru oameni.