Troian virulent ataca dispozitivele mobile
Denumit Hummer, troianul despre care va avertizam reprezinta deja cea mai mare amenintare in ceea ce priveste dispozitivele mobile de accesare a internetului.
Cu peste sute de milioane de dispozitive deja infectate, Hummer se contureaza a fi cea mai mare problema pentru dispozitivele mobile in special datorita faptului ca imita extrem de bine aplicatiile Android in momentul in care solicita instalarea.
Era practic, o chestiune de timp pana cand, libertatea conferita in crearea de aplicatii pentru dispozitivele mobile isi va arata partea mai putin placuta sau utila.
Acest troian era in atentia specialistilor care se ocupa de sistemele de securitate inca din anul 2014, ajungand in prezent (in prima jumatate a anului acesta) sa infecteze peste 1,4 milioane de dispozitive pe zi, in acest ritm depasind de departe toate celelalte tentative de virusare a dispozitivelor mobile cunoscute pana in prezent, asa cum precizeaza reprezentantii Cheetah Mobile, o companie care se pare ca monitorizeaza efectele acestui tip de malware.
Doar in China, care pare a fi tara de origine a acestui virus se raporteaza si 63 000 de dispozitive atacate pe zi.
Problema este acuta in India, Indonezia, Turcia si China, insa au aparut deja primele victime si in statele Unite si in Europa.
Pericolul apare sub diferite forme, si de cele mai multe ori, utilizatorii isi infecteaza dispozitivul, din graba, crezand ca vor descarca cu totul si cu totul alte aplicatii, sau incercand sa aiba acces pe Youtube sau Google. In realitate, Hummer infecteaza dispozitivul utilizatorului si capata acces la nivel admin la sistemul de operare al acestuia, dupa care incepe sa instaleze o multime de aplicatii nedorite, cum ar fi jocuri sau pornografie, afisand nenumarate ferestre pop-up pe display, putand sa „manance” 2 GB de trafic in numai cateva ore.
Virusul blocheaza astfel accesul proprietarului la propriul sau dispozitiv si in acelasi timp consuma cantitati mari de trafic de internet.
Pentru cei care se confrunta deja cu aceasta problema, Cheetah Mobile recomanda instalarea Stubborn Trojan Killer, care, se pare ca reuseste sa indeparteze toate virusurile de acest tip din dispozitivele afectate, desi o parte din feed-back-ul afisat pe pagina de descarcare nu este deloc unul care sa sustina aceasta teorie.
Daca incercati dezinstalarea pur si simplu a tuturor programelor descarcate, veti avea surpriza de a le regasi din nou instalate la prima conectare la internet. Chiar si solutia de a reveni la setarile din fabrica nu este o optiune in acest caz.
Care e castigul producatorilor acestui virus? Cel mai probabil este ca fac bani din publicitate si din instalarile facute, Chettah Mobile apreciind ca daca proprietarii virusului vor obtine doar 0,5 $ pentru fiecare dispozitiv infectat ( infim fata de posibilitati) se pot obtine si pana la 500 000 de dolari pe zi, ceea ceea ce reprezinta o suma uriasa, daca stam sa ne gandim.
Pana una- alta, incercati sa nu descarcati nimic de pe site-uri in care nu aveti incredere, suspicionati orice tip de informatie sau fereastra pop-up aparuta, si mai presus de toate nu dati click-uri aiurea pe ecran.
Puteti descarca antivirusul de la Cheetah Mobile aici , iar Kaspersky au o intreaga teorie despre acest tip de virusuri, indentificand si caracterizand pe larg ceva mai multi reprezentanti ai acestei categorii de malware-uri. Daca va intereseaza acest aspect, puteti sa va faceti o idee despre zona in care evolueaza acest tip de atacuri, aici