Windows 10 e pe piata! Ce stim si ce nu stim despre el
Lansat in 21 Ianuarie anul acesta, intr-un eveniment special dedicat atat lansarii Windows 10 cat si ochelarilor holografici, Windows 10 este versiunea mult-asteptata, creata pentru a fi accesata de pe telefoane mobile si tablete, in general de pe orice dispozitiv care are diagonala ecranului mai mica de 8 inch .
Cel mai interesant aspect il reprezinta faptul ca Windows 10 este , asa cum ne-am si asteptat un upgrade gratuit pentru posesorii de Windows 7, Windows 8.1 sau Windows RT , cu conditia sa fie downloadat in primul an de la lansare.
Aceasta face ca mentenanta acestor versiuni mai vechi sa nu fie un capitol separat si deci sa scuteasca Windows de adaptari costisitoare ale acestora, in functie de nevoile si cererile pietei.
Un alt avantaj major, il constituie faptul ca Windows 10 are menu-ul de start similar variantelor anterioare, insa este identic, indiferent de pe ce dispozitiv este accesat, avand si posibilitate de sincronizare intre conturi, astfel incat, utilizatorul sa aiba posibilitatea unei structuri mult mai organizate si mai eficiente.
Tastatura poate fi repozitionata in functie de dorinta utilizatorului, ceea ce este un alt mare plus din partea utilizatorilor de telefoane mobile.
Prin introducerea noului Browser denumit Spartan (se pare mult mai rapid decat batranul Explorer), Windows incearca sa recastige zona de piata care a migrat in bratele Mozilla Firefox in ultima vreme. Browserul are un suport pentru adnotare care se utilizeaza prin intermediul tastaturii sau pen-ului.
O alta imbunatatire importanta o constituie CORTANA, asistentul virtual, existent si in versiunea Windows Phone 8.1, care se lanseaza pentru prima data pe desktop, si puteti interactiona cu el prin intermediul Search-Box-ului, amplasat in imediata vecinatate a butonului START.
Cortana este capabil sa isi insuseasca preferintele dumneavoastra si sa va ofere rezultatele cautarii in functie de asteptarile pe care le aveti, economisind astfel timp pretios.
Aplicatia Xbox, atat de apreciata de gamerii obisnuiti cu consola X-box, permite utilizatorilor sa joace in retea cu prietenii care au fie Windows 10, sau console.
Avand in vedere faptul ca vremea desktop-urilor se indreapta catre un glorios apus , lasand locul tabletelor si smartphone-urilor, Windows face o ultima incercare de recucerire a pietei prin lansarea Windows 10 gratuit pentru clientii vechi. In ceea ce priveste pretul de achizitie a sistemului de operare pentru clienti noi, Windows nu a lasat sa se inteleaga deocamdata un pret nici macar estimativ, insa, presupunem ca acesta nu va fi la fel de ridicat ca si pentru sistemele anterioare.